Alacaklı olan Gerçek ve Tüzel Firmaların Dikkatine

Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinden Tıbbi Malzeme ve İlaç Alımı ile İlgili 31.12.2017 Tarihine Kadar Alacaklı olan Gerçek ve Tüzel Firmaların Dikkatine

06.04.2018 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU VE BAZI KANUNLAR İLE 178 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa eklenen Geçici madde 75.‘ göre;

‘’Devlete ait üniversitelerin tıp fakültelerine bağlı sağlık uygulama ve araştırma merkezi birimleri ile rektörlüklerine bağlı sağlık hizmeti sunan enstitüleri döner sermaye işletmelerinin 31/12/2017 tarihi itibarıyla muhasebe kayıtlarında yer alan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmemiş ilaç ve tıbbi malzeme alımlarına ilişkin borçları, ikinci fıkrada belirtilen şartların birlikte gerçekleşmesi halinde, Maliye Bakanlığı bütçesinden işletmeye verilen borç karşılığında ilgili döner sermaye muhasebe birimi tarafından defaten ödenir.

Gerçek veya tüzel kişi alacaklıların bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içerisinde;

a) Kapsama dâhil alacak tutarı yerine, vade tarihi ve alacağın türüne (ilaç, tıbbi malzeme türleri itibarıyla) göre Bakanlar Kurulunca belirlenecek olan iskonto oranlarının uygulanması sonucu hesaplanacak tutarın ödenmesini kabul ettiğine ve iskonto oranına tekabül eden tutardan feragat ettiğine,

b) Kapsama giren alacakları için açmış oldukları davalar ile icra takiplerinden feragat ettiğine,

c) Kapsama dâhil alacaklardan bu madde uyarınca ödeme yapılanlarla ilgili hak ve alacakların hiçbir şekilde ihtilaf konusu yapılmayacağına,

dair yazılı olarak ilgili işletmeye başvurması gerekmektedir. Alacaklılar ilgili işletmedeki kapsama dâhil tüm alacakları için başvuruda bulunmak zorundadır. Başvuru sırasında alacaklılar, bu fıkranın (b) bendi kapsamındaki feragat beyanını mahkemelere veya icra müdürlüklerine sunduklarına ilişkin tevsik edici belgeleri de ibraz etmek zorundadır.”

Yukarıda belirtilen şartlara uymak koşulu ile tıbbi malzeme ve ilaç alımına ilişkin ödemelerden yararlanmak isteyen gerçek ve tüzel kişiliklerin 21.05.2018 tarihine kadar Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğümüze başvurmaları gerekmektedir.

Bozok Üniversitesi Araştırma
ve Uygulama Hastanesi