SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

10-16 MART DÜNYA GLOKOM HAFTASI

10-16 MART DÜNYA GLOKOM HAFTASI

Halk arasında ‘göz tansiyonu’ olarak bilinen glokom, bazen göz içi basıncı normal seviyelerde iken de ortaya çıkabilse de genel olarak göz içi basıncının yükselmesi sonucu oluşan ve göz sinirinde meydana gelen hasarlanma olarak tanımlanabilir.

Dünya çapında yaklaşık 80 milyon kişinin glokom hastası olduğu tahmin edilmektedir. Bu kadar yaygın bir hastalık olmasına rağmen hastaların çoğu ileri evrelere kadar hastalıklarının varlığından habersizdir. Bunun nedeni de zannedilenin aksine hiçbir öncü belirtisinin olmaması ve ileri evrelere varmadıkça hastanın hissedebileceği belirtilerin bulunmamasıdır. Hastalık başlangıcında önce çevresel görmede zayıflama olurken ilerleyen evrelerde merkezi görme de etkilenir ve hastalık tedavi edilmezse körlükle sonuçlanır. 

Glokom her yaşta kişiyi etkileyebilse de en büyük risk altındaki grup 40 yaş üzerindeki kişiler ve ailede glokom hastalığı hikayesi bulunan bireylerdir. Bunun dışında önceden gözüne darbe almış kişiler, gözlük numarası yüksek olanlar (yüksek miyop ve hipermetroplar), uzun süreli kortizonlu göz damlası kullananlar ve migren hastalığı olanlarda glokom hastalığı daha sık görülmektedir.

Hastalığın tanısının konabilmesi  için  detaylı bir göz muayenesi gerekmektedir. Göz tansiyonu ölçümünün yanı sıra kornea kalınlığı ölçümü, biyomikroskopla muayene, ön kamara açısının muayenesi ve göz bebeğinin genişletilerek göz dibinin değerlendirilmesi standart olarak yapılmalıdır. Ayrıca glokom şüphesi duyulan bireylerde tanıyı kesinleştirmek için optik koherens tomografi yöntemi ile retina sinir lifi kalınlığı muayenesi ve bilgisayarlı görme alanı muayeneleri gibi ileri tetkiklerin de yapılması gereklidir. 

Glokoma bağlı görme kaybının geri dönüşü yoktur. Bu nedenle erken tanı ve tedavi için düzenli göz muayenesi olunması ve tarama yapılması önemlidir. 40 yaş üstü bireyler her iki yılda bir tarama için göz muayenesi yaptırmalıdırlar. Ailesinde glokom hikayesi olan hastalarda tarama muayeneleri daha erken yaşlarda başlamalıdır. Glokom tanısı almış hastalar doktor denetiminde daha sık kontrole çağırılmaktadırlar.

Glokom tedavisinde göz tansiyonu düşürülerek görme kaybının ilerlemesi yavaşlatılabilir. Bunun için çeşitli göz damlaları, lazer tedavisi ve cerrahi uygulama hastanın durumuna göre tercih edilir. Ancak glokomda kötü gidişi engellemek için tedaviye uyum (göz damlalarını zamanında ve sürekli kullanması) ve kişinin göz kontrollerini aksatmaması gerekmektedir.


Farkındalık oluşturma adına yapmış olduğu bilgilendirmeden dolayı Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Prof. Dr. Seray Aslan BAYHAN'a teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.