SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

15 KASIM DÜNYA KOAH GÜNÜ

Göğüs Hastalıkları  Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zehra SEYFİKLİ ​
15 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu.​

 

Sağlıklı Nefes Mutluluktur
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı

Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) yıllar içinde giderek artmakta, hem dünyada hem de ülkemizde ölüm nedeni olarak üst sıralarda görülmektedir. Hastalığın hızla ilerlemesi üzerine her yıl Kasım ayının 3. Çarşamba günü KOAH farkındalık günü olarak 2002 yılından beri kutlanılmaktadır. Yapılan etkinliklerle halkın bilinçlendirilmesini sağlamak amaçlanmaktadır.

KOAH solunum yolları ve/veya hava keseciklerinde gelişen yapısal bozukluklar sonucu, kalıcı solunumsal yakınmalarla birlikte nefes alıp vermede zorluk ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. Beraberinde görülen hastalıklar(kalp yetmezliği, hipertansiyon, şeker hastalığı vb.) ve alevlenmeler hastalığın daha da kötüleşmesine neden olmaktadır.

Hastalığın oluşmasında sigara ve tütün ürünleri başı çekerken meslek dâhil başka nedenlerin de olduğu unutulmamalıdır. KOAH oluşmasının nedenleri aşağıda belirtilmiştir;

Hastalık genellikle 40 yaşından sonra görülmekle birlikte sigara içme yaşının küçülmesi nedeniyle daha erken yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir.

Hastaların en sık yakınmaları; öksürük, balgam ve nefes darlığıdır. Beraberinde çabuk yorulma halsizlik yakınmaları da olabilir. Bazı hastalarda öksürük, balgam ve morarma önde iken bazılarında nefes darlığı asıl yakınma olabilir. İlerlemesi sonucunda kalp yetmezliği yaparak bacaklarda şişme ve diğer hastalıkları geliştirebilir. Kişiyi oksijene, cihazlara ve ilaçlara bağımlı hale getirip yaşam kalitesini ciddi şekilde bozabilir.

KOAH Tanısı; solunum fonksiyonlarının ölçüldüğü spirometre cihazı ile konulmaktadır. Hastanın şikâyetleri, muayene bulguları da önemlidir. İlerlemiş hastalıklarda akciğer grafisi ve diğer sistem bulguları da bulunabilir.

KOAH tedavisi; hastalığın ağırlığına göre yapılmaktadır. Soluk borularını genişlettirici ilaçlar, balgamın atılmasını kolaylaştırıcı ilaçlar sıklıkla kullanılır. İlerlemiş hastalıklarda evde sürekli oksijen, solunum cihazları tedaviye eklenir. Tedavide önemli kurallardan biri hastanın eğitimidir. Kişi hastalığının bilincinde olmalı nelerden kaçınacağını bilmeli ve tedaviyi düzgün uygulamalıdır. Beslenme de tedavide önemli konulardan biridir. Enfeksiyon kontrolü için aşılarını düzenli yaptırmaları gerekir.

O zaman öncelikle yapmamız gereken hastalığa yakalanmamak için ne yapmamız gerektiğini bilmektir.

Farkındalık oluşturma adına yapmış olduğu bilgilendirmeden dolayı Göğüs Hastalıkları  Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zehra SEYFİKLİ’ye teşekkür eder, hastalarımıza sağlıklı günler dileriz.