SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

16-22 KASIM TOPLUM AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HAFTASI

16-22 KASIM TOPLUM AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HAFTASI

Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası

22 Kasım 1908 tarihinde ilk "Dişçi Mektebi"nin açılması, ülkemizde bilimsel diş hekimliği eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. 1996 yılından itibaren Sağlık, Milli Eğitim ve İçişleri Bakanlıklarının oluru ile 22 Kasım “Türk Diş Hekimliği Günü” ve 22 Kasımı içine alan hafta "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlanmaktadır.

Ağız ve diş sağlığı sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir. Ağız ve diş sağlığını bozan faktörler vücut sağlığını da etkilemektedir. Dişlerin, besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve estetikte önemli etkileri vardır. Eksik dişleri olan kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede ve ısırmada güçlükler meydana gelir. Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti hastalıklarıdır. Diş eti hastalıkları, kimi zaman diş kökünün etrafını çevreleyen destek çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyebilir. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir.

Dişlerin ağrımaması her zaman sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Diş ağrısının olması için diş çürüğünün çok ilerlemiş olması gerekir. Diş çürüklerinin tedavi edilebilir dönemde belirlenmesi için ağrı oluşmasını beklemeden senede en az iki kez diş hekimine giderek rutin kontrollerin yapılması gerekir. Diş çürüklerinin erken dönemde tanınması dişlerin kaybedilmesini engelleyebilir veya geciktirebilir. Bu hem sağlık açısından, hem de sosyal ve ekonomik açıdan önemli katkılar sağlamaktadır.

Çürük bir anda oluşamaz,  mutlaka bir süreç gerektirir.

Bazı temel beslenme önerileri şeker alımını düzenlemek için değerlendirilebilir:

  1. Rafine karbonhidrat alımının kısıtlanması.
  2. Öğün aralarında şeker alımının kısıtlanması.
  3. Fosfat bazlı diyetin tercih edilmesi.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN

ETKİN AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Dilin Fırçalanması: Dişlerin fırçalanması bitince dil sırtı dil ucuna doğru basınç uygulamadan 3-4 kez süpürür gibi fırçalanmalıdır.
Diş İpi Kullanımı: Diş ipi günde bir kez tercihen yatmadan önce kullanılmalı, dişlerin birbirine bakan yan yüzeylerinin temizlenmesi sağlanmalıdır.
Ağızda Protez Varsa: Protez köprü tarzında ise köprü gövdesinin dişetine komşu yüzeyi özel diş ipi ile temizlenmeli, hareketli protezde ise, ağız içi ve protezler mutlaka temizlenmelidir.

Farkındalık oluşturma adına yapmış olduğu bilgilendirmeden dolayı Diş Hekimi Zeynep Şahin'e teşekkür ederiz, hastalarımıza sağlıklı günler dileriz.