SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

18-24 EYLÜL DÜNYA İŞİTME ENGELLİLER HAFTASI

Hastanemiz Odyoloji Birimi Odyometristlerimiz Yeliz GÖKÇEN ve Ebru KURT 18-24 Eylül Dünya İşitme Engelliler Haftası nedeniyle yaptıkları bilgilendirmede, İşitme, İşitme Kaybının Nedenleri ve alınması gereken önlemlerle erken teşhise dikkat çekerek işitme engelli vatandaşlarımız bakımından farkındalık oluşturmanın bu ortak bilincin artmasını sağlayacağını dile getirdiler.

İşitme Nedir?  

Yeryüzünde oluşan ses dalgalarının kulağımız tarafından toplanmasından, beyindeki merkezlerde anlam alarak algılanmasına işitme olarak adlandırılır.

İşitme Nasıl Olur?

Dış ortamdan gelen ses dalgaları kulak kepçesi tarafından toplanarak dış kulak yolu boyunca kulak zarına iletilir. Kulak zarı; dış kulak ve orta kulağı birbirinden ayırır. Ses dalgalarının kulak zarında yaptığı titreşimler orta kulakta bulunan ve sırasıyla çekiç,örs ve üzengi olarak isimlendirilen kemikçiklerde hareket oluşturur. Bu kemikçikler kulak zarı ile iç kulak arasında irtibat oluştururlar. Bu aşamada alınan ses dalgaları işitme siniri boyunca beyne iletilir. Beyin gelen ses dalgalarını analiz eder ve işitme fonksiyonu gerçekleşmiş olur.

İnsan vücudunun en önemli yetilerinden biri olan işitme duyusu, tıpkı hayatımızdaki birçok örnek gibi, değeri genellikle kaybedilince anlaşılan bir parçamızdır. Dünya ile bağlantımızı kurmak ve bunu devam ettirebilmek için sağlıklı ve tam bir işitmeye ihtiyacımız vardır. Bununla birlikte insanoğlu sağlıklı konuşabilmek için de yeterli işitmeye sahip olmalıdır. Zira beyindeki işitme ve konuşma merkezleri bağlantılıdır ve bebeklik/çocukluk çağında yaşanılan işitme kayıpları, gerekli önlemler alınmazsa veya tedaviler yapılmazsa aynı zamanda konuşma bozukluğuna da yol açacaktır.

İşitme Kaybının Nedenleri ve Önlemler

İşitme kayıpları kulağın bir veya daha çok yerinin hasarıyla, çeşitli nedenlerden oluşmaktadır. Ebeveynler arasında akrabalık olması, ailede çocukluk döneminde başlayan kalıtsal işitme kaybı olması, annenin hamileyken kullandığı bazı ilaçlar ve geçirdiği hastalıklar, doğum kilosunun düşük olması, ateşli hastalık geçirmesi ve bebeğe verilen bazı ilaçlar işitme kaybına neden olabilmektedir. Aileler herhangi bir dönemde bebeklerinde işitme kaybından şüphelenirlerse bir uzmana başvurmalılardır. İşitme testleri yeni doğan dönemi itibariyle yapılabilmektedir.

Yeni Doğan Bebeklerde İşitmenin Önemi

Yeni doğan yaklaşık her 500 bebeğin 1’inde doğuştan işitme kaybı var. Dünya sağlık örgütünün verilerine göre günümüzde yaklaşık 1 milyar genç, gürültü maruziyeti nedeniyle kalıcı ve önlenebilir işitme kaybı riski altındadır. Tahminlere göre 2050 yılına gelindiğinde dünyadaki her 4 insandan 1’inde işitme kaybı yaşanacaktır. Yapılan araştırmalar yeni doğan yaklaşık her 500 bebeğin 1’inde doğuştan işitme kaybı olduğunu göstermektedir. Bu rakamlar işitme kaybının toplum sağlığı açısından ne kadar büyük ve önemli bir sorun olduğunu ortaya koymaktadır. Doğuştan işitme kaybı, enfeksiyonlar, kafaya alınan darbeler, kulaklıkla uzun süre yüksek sesli müzik dinleme, çevresel gürültü maruziyeti ve genetik nedenler işitme kaybına yol açan faktörlerden en sık görülenlerdir.

Erken Teşhisin Önemi

İşitme kaybı şüphesi/teşhisi olan bireyler Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına başvurmalıdır.Tüm bu gerçeklere karşın özellikle erken ve doğru teşhis konulduğunda hemen hemen her tür işitme kaybının tedavisi mevcuttur. İşitme kaybı şüphesi/teşhisi olan bireyler vakit kaybetmeksizin bir Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına başvurmalıdırlar. Ardından Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları bölümü tarafından gerekli tetkik ve değerlendirmeler yapılıp hasta tekrar KBB hekimine yönlendirilir ve işitme kaybı için uygun tedavi yöntemi belirlenir. 

İşitme kaybı, tedavi edilmediği takdirde çocuk yaşta sağırlık ve konuşma bozukluğu, ileri yaşta ise sosyal izolasyon, depresyon, hafıza kaybı ve bunama gibi birçok ek hastalığa neden olmaktadır. Bu nedenle işitme kaybı şüphesi olduğunda en kısa zamanda bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına görünmenizi öneriyoruz.

Unutmayın, işitmek hayattır ve işitme kaybı kader değildir.