SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

20 MART DÜNYA ORAL SAĞLIK GÜNÜ

20 Mart 2013 tarihinde Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI), ağız ve diş hastalıklarının görülme sıklığını azaltmak ve kişilerin, ailelerin, toplumların ve hükumetlerin dikkatini ağız sağlığına çekmek amacıyla, 20 Mart gününü “Dünya Oral Sağlık Günü” olarak kabul etmiştir.

Ağız hastalıkları, en sık rastlanan kronik hastalıklar arasında yer almaktadır. Küresel boyutta dünya nüfusunun %90’ı çürük, dişeti hastalıkları ve ağız kanserine kadar uzanan ağız hastalıkları yönünden, ciddi bir risk altındadır. Diş çürükleri günümüzde de nezleden sonra dünyada en yaygın olarak görülen 2. hastalık olarak kabul edilmektedir.

Diş çürükleri kötü beslenmenin sebep olduğu bir hastalık olmanın yanı sıra bir sosyal yoksunluk hastalığı olma niteliği taşımaktadır. Dişeti hastalıkları ise dişleri destekleyen dokuların iltihaplı hastalıklarını kapsar. Şişmiş, kızarık, kanamalı ve iltihaplı dişeti görüntüsü ile ortaya çıkan dişeti hastalıkları, ilerleyen aşamalarda dişleri destekleyen dokuları etkileyerek dişlerin sallanmalarına ve diş kayıplarına yol açarlar. Bakteri plağının ve yetersiz ağız hijyeninin neden olduğu dişeti hastalıkları; kronik bir enfeksiyon olup, koroner kalp hastalıkları, üst solunum yolu hastalıkları ve diyabeti tetiklemektedir.

Diş ve dişeti sağlığını korumada en ön planda olan temizlik doğru ve düzenli diş fırçalamadır.

Bu konudaki tavsiyeleri sizler için derledik.

Diş Fırçalama

Diş Fırçası Seçimi

Diş Macunu Seçimi
  • Diş fırçalamada toplam faydanın %90'ı diş fırçası %10'u diş macunu ile olmaktadır.
  • Fırça seçimi ve doğru fırçalama, macun seçiminden çok daha önemlidir. Ancak diş macunu seçerken de florlu olmasına, aşındırıcı içermemesine dikkat edilmelidir.
  • Diş macunu yutulmamalıdır. Fırçalama işlemi sonrası ağız, en az 3 defa su ile çalkalanmalıdır.
  • Toplumda diş hassasiyeti (soğukta sızlama) çok yaygındır. Hassasiyet giderici macunların olumlu etkileri olduğuna dair bilimsel çalışmalar mevcuttur. 
  • Beyazlatıcı diş macunu seçerken aşındırıcı içermemesine dikkat edilmelidir.

Dil Fırçalama

  • Dilin üst yüzü papilla adı verilen parmaksı çıkıntılarla kaplıdır.Bu çıkıntıların arası bakteriler için iyi bir yaşam alanıdır. Bu nedenle dilin üzeri, ince kıllı dil fırçası veya diş fırçası ile fırçalanmalıdır.
  • ​Dilin temizliği için; dil kazıyıcı adıyla satılan ürünleri tercih etmemek gereklidir. Bu ürünler papillalar arasına giremez ve etkili olamaz.

Gargara

Çocuklarda Ağız Bakımı

Protezi Olan Bireyler

Dişeti Kanaması Varsa

Diş Teli / Ortodonti Tedavisi

​Sağlıklı günler dileriz.

 

Derleyen: Şahinur ŞAHİNER AYDIN
Kalite Yönetim Birimi
20.03.2024