5 MAYIS DÜNYA EL HİJYENİ GÜNÜ

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5 Mayıs 2005 yılında "Dünya El Hijyeni Günü" olarak kabul edilmiş ve temiz bakım, güvenli bakımdır sloganı ile sağlık çalışanlarının el hijyeni konusunda bilgi ve farkındalıklarının artırılması hedeflenmiştir. Enfeksiyon hastalıklarının önlenmesinde el hijyeni sağlanması en etkili yöntemdir. Dünya Sağlık Örgütü, gerek toplumda gerekse hastanede gelişen enfeksiyonlardan korunmada, öncelikli önlem olarak el hijyeni sağlanmasını önermektedir. Konunun önemini vurgulamak üzere tüm dünyada el hijyeni ile ilgili bilgilendirici etkinlikler düzenlenmektedir. Enfeksiyon Kontrol Komitesi olarak hastanemizde el hijyeni ile ilgili stand kurarak, birimleri ziyaret ederek ve bilgilendirici faaliyetlerde bulunarak farkındalık çalışmalarında bulunduk. Her düzeydeki sağlık çalışanları ve sağlık kurumuna erişim sağlayan kişilerin “ellerin temiz olması’ için birlikte hareket etmesi gerekmektedir.

Hatırlanacağı üzere  “Ellerinizi yıkayarak HAYAT KURTARIN” ve ‘Antibiyotik direnci ile savaşın-bu sizin ellerinizde’ sloganlarıyla da el hijyenine dikkat edilmesiyle enfeksiyon kontrol önlemlerine uyulmasının sağlanması ile antimikrobiyal direncin de önlenebileceği vurgulanmıştı. Bilindiği üzere el yıkama, enfeksiyon kontrol önlemlerinin en kolay uygulanabilen ve en etkili yöntemlerinden birisidir.

Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller gelmektedir. Bu nedenle sadece hastanelerde değil günlük hayatta da insanların el hijyenine dikkat etmesi gereklidir. El hijyenine uyum ile enfeksiyon hastalıklarından bir çoğunun (hepatit A, çeşitli ishaller vs.) bulaşması engellenebilmektedir. El yıkama, birey ve toplum sağlığının korunması açısından; basit, ucuz, toplumun her kesimi tarafından uygulanabilen son derece etkili bir yöntemdir.

Amacımız, hastanemiz çalışanlarına günlük koşuşturmalarının içinde 1dakika ayırarak hastalarımıza ve kendi sağlıklarına önemli katkı sağlayabileceklerini hatırlatmak, el hijyeninin önemini anlatmak ve farkındalık oluşturmaya çalışmaktır.

Sağlıkla, Temiz Ellerle, Hoşça Kalın, SAĞLIKLI KALIN.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı
Prof. Dr. Şebnem Eren GÖK

Hastanemizde Enfeksiyon Kontrol Komitesi öncülüğünde Dünya El Hijyeni Günü Etkinliği yapılmıştır. Etkinlik fotoğraf albümü için tıklayınız.

05.05.2024