SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

6 EKİM DÜNYA SEREBRAL PALSİ GÜNÜ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gizem GENCAN 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu.

 

Dünya Serebral Palsi Günü, serebral palsili bireylerin toplum içinde herkes gibi aynı hak ve fırsatlara sahip olduğuna dikkat çeken bir sosyal hareket ve farkındalık günüdür. Her yıl 6 Ekim’de dünyanın her yerinde farklı etkinliklerle düzenlenen bugün, serebral palsili çocukları ve ailelerini tanımak, anlayabilmek ve harekete geçmek için bir fırsattır.

Serebral Palsi, çocuklukta en sık rastlanan fiziksel engellilik durumudur. Gelişimini tamamlamamış beynin; doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesi nedeniyle oluşur. Serebral Palsi ilerleyici değildir. Serebral Palsi erken tanı ve doğru tedavi edildiği takdirde çocukların birçoğu normale yakın bir yaşam sürebilir. O nedenle Serebral Palsinin ipuçlarını bilmek, farkındalığı artırmak önemlidir.

Serebral Palsi tedavisi bir ekip işidir. Tedavide esas rol ailenindir. Çocuk doktoru, çocuk nöroloğu, fizik tedavi uzmanı, fizyoterapist, çocuk psikoloğu, ortopedi uzmanı ve daha birçok alanda uzman olan kişilerden oluşan geniş bir ekip ile geniş bir yelpazede tedavi uygulanır. Uygulanan ilaç tedavileri ve fizik tedavi kadar pek çok tedavi yöntemi hastanın yaşam kalitesini arttırmaya yöneliktir. Tüm bunların yanı sıra ailenin desteği tedavinin seyrini etkileyen en önemli unsurdur.

Bizler, Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi çalışanları olarak, tüm sağlık ekibimizle Serebral Palsili hastalarımız ve ailelerinin tanı, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinde yanında olduğumuzu bildirmekten mutluluk duymaktayız.

06.10.2023