SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

Tütün ürünlerinin başında gelen sigara kullanımı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önlenebilir hastalıkların nedenleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Sigara üst solunum yolu hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kalp hastalığı, akciğer kanseri ve diğer birçok kanserin etmenidir. Sigara kullanımı kişinin sadece fiziksel sağlığını etkilemekle kalmayıp, psikolojik, ekonomik ve sosyal yönden de bağımlılık yaratmaktadır. Ayrıca kişinin sadece kendisini etkilemekle kalmayıp sigara kullanan kişinin çevresinde olan kişilerin de pasif sigara dumanına maruz kalmasına neden olan bir halk sağlığı sorunudur.

Dünya Sağlık Örgütü yayınladığı son raporunda, tütün kullanımı nedeniyle ölen 8 milyondan fazla kişinin 1.3 milyonun pasif sigara maruziyetine maruz kaldığını belirtmektedir. Önlem alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir.

Sigara kullanımı tedavi edilebilir bir bağımlılıktır. Geç kalmadan adım atmak tedavinin ilk basamağını oluşturmaktadır. Sağlık profesyonellerinin sağlayacağı psikolojik destek ve motivasyon da sigara bırakmanıza yardımcı olacaktır. Sigaranın bırakıldığı ilk günden itibaren dolaşım ve solunum sisteminde değişiklikler başlayacak, tansiyon, kalp atış sayısı normale dönecek ve süreç içinde akciğer kanseri ve koroner kalp hastalığı riski azalacaktır. Bırakmada kararlı olmanız sizi sigara bağımlılığından kurtulmada bir adım ileriye götürecektir.

Birgün nasıl olsa bırakırım demeden 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü’nde siz de kendiniz ve çevreniz için önemli bir adım atarak sigarayı bırakabilirsiniz.

Farkındalık oluşturma adına yapmış olduğu bilgilendirmeden dolayı Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Fethi Sada ZEKEY'e teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.

08.02.2024