SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

KİST HİDATİK

Dr. Öğr. Üyesi Sevgi Ulusoy Tangül Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalında başarılı geçen Kist Hidatik ameliyatı sonrası bilgilendirme yapmıştır.

KİST HİDATİK 

Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen kist hidatik, Echinococcus granulosus adı verilen bir parazitin sebep olduğu bir hastalıktır. Bu parazitin esas kaynağı köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlardır. Bu hayvanların dışkısı ile atılan yumurtaların insana bulaşmasıyla hastalık oluşur. Bu atılan yumurtalar dış ortama oldukça dayanıklıdır ve uzun süre canlı kalabilirler. Bu yumurtalarla temas eden meyve sebzelerin yıkanmadan tüketilmesi ile insan vücuduna giren parazitler, barsaklarda açılarak barsak duvarını geçer, kan ve lenf yoluyla en sık karaciğer ve akciğer olmak üzere, birçok organa yerleşerek kist formunda yaşamlarını sürdürürler. Genellikle herhangi bir şikayet yapmayan, tesadüfi olarak yapılan tetkikler sırasında tespit edilen kist hidatik, bulunduğu organda büyümesi ile bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ile de karşımıza çıkabilir.

Hastalığın esas tedavisi kist bütünlüğü bozulmadan vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Erken dönem kistlerde ultrason eşliğinde kist içeriğinin boşaltılması tercih edilebilse de, her evrede en etkili tedavi cerrahi olarak kistin çıkarılmasıdır. Cerrahi açık ameliyat ya da kapalı (laparoskopik) olarak yapılabilmektedir. Kapalı ameliyat, iyileşme ve hastanede kalma süresinin açık olana göre daha kısa olması nedeniyle daha avantajlı bir yöntemdir.

Yozgat Bozok Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı olarak yaklaşık 8 ay önce geçirmiş olduğu apandisit ameliyatı sırasında tesadüfi olarak karaciğer kist hidatiği tanısı alan 11 yaşında kız hastamızda kapalı yöntemle cerrahi yaptık. Kist, yaklaşık 6-7 cm büyüklüğünde ve karaciğerin arka kısmında ulaşılması oldukça zor bir yerde bulunuyordu. Takipleri sırasında herhangi bir problem ile karşılaşmadık ve yaklaşık 5-6 gün gibi kısa bir süre sonra hastamız sağlığına kavuşarak taburcu edildi.  

Ülkemizde hayvancılığın fazla olması sebebiyle kist hidatik önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kişinin mesleği, hobileri, yaşam koşulları, eğitim ve sosyoekonomik düzeyi hastalığa yakalanma riskini etkilemektedir. En büyük risk grubunu ise parazit mücadelesi yapılmamış enfekte köpeklerle teması olan koyun, keçi, inek gibi hayvancılıkla uğraşan kişiler oluşturmaktadır. Bu yüzden tedavide en önemli aşama hastalıktan korunmaktır. Bunun için kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli, köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar çiğ et verilmemeli, özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır.