SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

OSTEOPOROZ

OSTEOPOROZ

Osteoporoz ya da halk arasında bilinen adıyla kemik erimesi, kemik kalitesinin bozulması ve kemik miktarının azalması sonucu kemiklerin zayıflamasına ve kırılmaya meyilli hale gelmesine neden olan bir iskelet sistemi hastalığıdır.

Osteoporoz hastalığı sanılanın aksine yaygın ağrı yapmaz. Kırık oluşuncaya kadar hastayı hekime götürecek kadar belirgin bir ağrı oluşturmaz. İlk belirtisi, hafif bir travma ile bir kemiğin kırılması olabilir. Daha çok omurga, el bileği ve kalçada kırıklara yol açmaktadır. Boy kısalması ve yaşla beraber ortaya çıkan kamburluk önemli bulgularındandır. Bunların nedeni omurgada oluşan çökme kırıklarıdır.

Osteoporoz kadınlarda erkeklerden daha sıktır. Bunun nedeni; kadınların erkeklere göre daha az kemik kütlesine sahip olması ve menopozdan sonraki beş yıl içinde hızlı bir şekilde kemik kaybına uğramalarıdır. Ancak osteoporoz sadece bir kadın hastalığı değildir. Erkeklerde kadınlarından yaklaşık on yaş daha geç ortaya çıkmaktadır.

Osteoporoz tanısı kemik yoğunluğu ölçümü ile konulmaktadır. Kişinin kırık riskini belirlemede ve tedavinin planlanmasında kemik yoğunluğu tek başına yeterli değildir, osteoporozla ilgili diğer risk faktörlerinin de göz önünde bulundurularak hekiminizin takip ve tedavi planı oluşturması gerekmektedir.

Osteoporoz risk faktörleri

Osteoporoz tedavisinde amaç; kemik kalitesini artırmak ve kemiği güçlendirerek kırık oluşumunu önlemektir. Bu doğrultuda kemik kalitesini artıracak ilaçlar başta olmak üzere kalsiyum ve D vitamini takviyeleri uygulanır.

Kimlere kemik yoğunluğu ölçümü yapılmalı?


Farkındalık oluşturma adına yapmış olduğu bilgilendirmeden dolayı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Dr. Öğr. Esra ŞAHİNGÖZ BAKIRCI'ya teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.