Sağlıklı bireylerde aralıklı oruç uygulaması ile diyet programının başarısı yapılan çalışmalarda birçok kez kanıtlanmış ve oldukça popüler hale gelmiştir. Uzun süren açlığın salgılanan bir takım kimyasal maddeler ile beyin sağlığını geliştirdiği, oksidatif stresi azalttığı, sinir hücrelerinin de gelişmesine katkı sağladığı bilinmektedir.
Ancak ramazan ayının yaklaştığı şu dönemde özellikle kronik nörolojik hastalığı olanlar ve olmaya aday olan diğer riskli hastalıklara sahip olan bireylerin oruç ile hastalıklarının kötüleşme riskine değinmek ve bu konuda farkındalığı artırmak istedik.
Ramazan ayında oruç tutmak sağlıklı bireylerin genel sağlık durumu üzerinde mükemmel etkiler sağlasa da bazı kronik hastalıkları olanların sağlıklarını ön plana almaları gerekmektedir. Uzun süreli açlık ve susuzluğun sorun oluşturmayacağı kronik hastalıklarda oruç tutulabilir.
Nöroloji bakış açısıyla özellikle beyin kanaması ve beyin damar tıkanıklığı geçiren hastalarda, Parkinson (titreme hastalığı), Alzheimer (unutkanlık) ve Epilepsi (sara) hastalarında ilaç tedavilerinin düzeni ve saatinin aksaması hastalıklarının kötüleşmesi veya nüks etmesi açısından önemli olabilmektedir.
Yaşlı ve vücutça düşkün kişilerin, düzenli olarak ilaç kullanması gereken hipertansiyon, kalp hastalığı, diabet, böbrek yetmezliği gibi eşlik eden diğer önemli hastalıkları olanların beyin damar hastalığı geçirmesi riski açısından branş hekiminin de önerileri dikkate alınmalıdır.
Farkındalık oluşturma adına yapmış olduğu bilgilendirmeden dolayı Nöroloji Anabilim Dalı Doç. Dr. Hikmet SAÇMACI'ya teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.
23.02.2024