SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

HABERLER

MİDE REFLÜSÜ ANKET VE EĞİTİMİ

MİDE REFLÜSÜ ANKET VE EĞİTİMİ

Yozgat Valiliği ve Yozgat Milli Eğitim Müdürlüğü’nün resmi izni ve Yozgat Bozok Üniversitesi Etik Kurulunun onayı ile Yozgat merkezinde bulunan bir kısım ilköğretim ve ortaöğretim okullarında Gastroözofageal Reflü Hastalığı anketi yapılmış ve anlatılmıştır. Okullarımızdan çok samimi geri dönüşler alınmıştır. Başhemşireliğimize , çocuk cerrahisi hemşirelerine ve okul müdürlerimize katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Prof. Dr. Atilla ŞENAYLI
Dr. Öğr. Üyesi Sevgi ULUSOY TANGÜL
Hemşire Rezzan SAYAR


MİDE REFLÜSÜ 

Mide reflüsü ,mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Safra yada asit reflüsü olarak da görülebilir.  Çocukluk yaş grubunda bulantı, kusma, iştahsızlık, karın ağrısı, enfeksiyon olmadan gelişen, düzelmeyen öksürük atakları yada sık üst solunum yolu enfeksiyonları şeklinde görülebilir. Daha ileri yaşlarda da yine bunla olabileceği gibi ağıza acı su gelmesi, göğüs ağrısı, yanma gibi şikayetlerde olabilir.

Mide reflüsüne özellikle  gazlı içeceklerin fazla tüketilmesi, düzensiz beslenme, fazla baharatlı gıdalar tüketilmesi, stres neden olmaktadır.

Bahsedilen şikayetler görüldüğünde doktora başvurulmalıdır. Doktorların istedikleri tetkikler sonucunda mide reflüsü tanısı konulur. Hastaya ilaç tedavisi, düzenli- sağlıklı beslenme önerileri ve yaşam tarzı değişiklikleri anlatılır.

7.06.2024 15:44