SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

HABERLER

ATIK DEĞERLENDİRME GÜNÜ

ATIK DEĞERLENDİRME GÜNÜ

Son yıllarda ön plana çıkan ve dünyamızın geleceği için önemli olan sıfır atık uygulamasını değerlendirmek üzere hastanemizdeki atıklar incelendi.  Başhemşireliğimizin öncülüğünde gerçekleşen değerlendirmeye, anlaşmalı olduğumuz çevre danışmanlarının iştirakinin yanı sıra Kalite Yönetim Birimimiz,  İş Sağlığı Güvenliği Birimimiz ve Enfeksiyon Kontrol Komitemiz de katıldı. Değerlendirme sonucunda Başhemşireliğimiz, hastane çalışanlarımızın sıfır atık konusunda göstermiş olduğu hassasiyete teşekkürlerini iletti.


ÇEVRE NEDİR

Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır. 

ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ETKİLERİ VE KÜRESEL ISINMA

Sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesi ancak sağlıklı bir çevre ile mümkündür. Bir ilişkiler sistemi olan çevrenin bozulması ve çevre sorunlarının ortaya çıkması, genellikle insan kaynaklı etkenlerin doğal dengeleri bozmasıyla başlamıştır. Bunun sonucu olarak hava, su ve toprakların kirlenmesi ve kullanılamaz hale gelmesi, büyükşehirlerin yaşanamaz hale gelmesi, ozon tabakasının tahribatı, küresel ısınma, kanser vb hastalıkların artması, doğal kaynakların hızla tüketilmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalınmıştır. Normal şartlarda kendi kendini yenileme özelliği olan doğa, insanın bilinçsizce kullanımı sonucunda aşırı kirlenmekte ve kendi gücünü aşan bu kirlenmeyi önleyememektedir. Bilimsel araştırmalarda iklim değişikliği nedeniyle dünyanın 2050’ye kadar ortalama 2-3 derece ısınacağını,  tarımsal üretimin, denizlerdeki balıkların azalacağını, iklim değişikliğinin gıda krizi, açlık ve iklim göçleri gibi sosyoekonomik sonuçların dünyamızı etkileyeceğini belirtilmiştir.

SIFIR ATIK NEDİR

İsrafın önlenmesi, doğal kaynakları verimli kullanmak, ekonomiye katkı sağlamak ve daha temiz bir doğa hedefi ile üretim, tüketim ve hizmet süreçlerinde atık oluşumunun önlenmesi/azaltılması, yeniden kullanıma öncelik verilmesi, oluşan atığın ise kaynağında ayrı biriktirilerek ve geri dönüşüm/geri kazanımı sağlanarak çevre,insan ve tüm kaynakların korunması sağlanmaktadır.

Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal olarak yaygınlaşmaktadır.

Anayasamızın 56. Maddesi “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” Şeklinde düzenlenmiş olup sağlıklı bir toplum için çevrenin ve suyun önemi vurgulanmıştır.

1.10.2024 15:53